angol-magyar
kétnyelvű tudományos folyóirat
HUN / ENG

Egységesen elfogadott vizsgálati eljárás kidolgozása Alternaria toxinokra

A cikk a LXVIII. ÉVFOLYAM 1. számának vezető dolgozata »

Beköszöntő

Kedves Olvasóink!

Hihetetlen, hogy két lapszámunk megjelenése között, közvetlen környezetünkben mily nagyot és szörnyűt változott a világ! Tavaly decemberben még igaz hittel és reménnyel kívánhattunk egymásnak áldott ünnepet és boldog újévet, most pedig azt kell megérnünk, hogy egy szomszédos ország gyönyörű városai romjainak lángjától vöröslik a keleti ég, és otthonukat, meghalt hozzátartozóikat, barátaikat siratva menekülnek a falvak, városok lakói. „Lángok lobognak és kihunynak lassan s mindörökre / katonák lelke száll most a fényes délkörökre; / egyforma lelkek! ó, mindegy, hogy ez, vagy az ki volt, mi volt, / míg itt a hőség hajlong, amott a fagy sikolt1...;” Csak remélni tudom, hogy a káosz felett hamarosan győzedelmeskedik az emberség, a józan ész, és véget ér e borzalmas, ostoba vérontás és rombolás.

Tavaszi számunk vezető anyaga Tölgyesi Ádám tollából származik, aki az élelmiszerbiztonságot leggyakrabban veszélyeztető szennyezőanyagcsoportba tartozó vegyületek – bizonyos mikotoxinok – vizsgálatáról szóló dolgozattal jelentkezett. Kéziratában néhány Alternaria toxin szabványos meghatározási módszerének kidolgozásáról számol be. Az izotóphígításos tömegspektrometriás szabványos mérési módszer 2021 végén CEN EN 17521:2021 jelzéssel jelent meg.

Natalya Naumova és munkatársai az élelmiszerhamisítás témaköréből választották tudományos munkájuk témáját. Dolgozatukban egy, természetes gyümölcsporokat gyártó cég termékeinek vizsgálatáról számolnak be. A cég eper-, málna- és dinnyepor-készítményeinek kémiai analízisével megállapították, a készítmények nem természetes eredetű bogyós és egyéb gyümölcs alapanyagok voltak.

Répás Zoltán és Győri Zoltán különböző országokból származó termények, jázminrizs, lencse és szárazbab makrotápanyag- és ásványianyag-tartalmának meghatározását végezték el. Mérési eredményeiket a Ródler Imre által 2005-ben szerkesztett Új Tápanyagtáblázat szereplő adatokkal összevetve nagyságrendbeli eltéréseket tapasztaltak. Munkájuk célja az volt, hogy bővítsék a hazánkban forgalmazott, különböző eredetű mezőgazdasági termények kémiai összetételével kapcsolatos, rendelkezésre álló adatbázist.

Végh Rita és kutatótársai Szerkesztőségünkhöz mézek és virágporok beltartalmi összetételének és színjellemzőinek vizsgálatáról szóló munkát nyújtottak be. Vizsgálataikba egy távoli országból – Gánából – származó mézet is bevontak. Munkájuk során a mézek nedvességtartalmát, redukáló cukor-tartalmát, hamutartalmát, szabad aminosav-összetételét, HMF-tartalmát, kémhatását és színjellemzőit vizsgálták. Ezen felül a Kárpát-medence flórájára jellemző egyes növények virágporainak összetételi- és színjellemzőit is meghatározták. A vizsgált virágpor-csomók 80%-ában a forrásnövényként megnevezett növényfajt sikerült azonosítaniuk.

Olga Burmistrova és kutatócsoportja nyúlhús összetevőinek változását vizsgálta a nyulak szálastakarmányának a nagy csalán (Urtica dioica) szénájával való kiegészítésének hatására. Megállapították, hogy a nyulak takarmányához adott 5% csalánszéna eredményezi a legkedvezőbb összetételt. A csalánszéna adagolása számottevően csökkentette a hús víztartalmát, fehérje-, cink- és mangántartalmát pedig növelte.

Az ÉVIK 68. évfolyamával egy újabb rovatot is indítunk, amelyben rövid, összefoglaló közlemények formájában számolunk be a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszeranalitika és Minőség Munkabizottsága tudományos eredményeiről. A Munkabizottság és az ÉVIK Szerkesztősége közötti folyamatos kapcsolatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, Tömösközi Sándor elnök, egyetemi docens, valamint Kormosné Bugyi Zsuzsanna titkár, egyetemi kiemelt adjunktus segítségével fogjuk fenntartani.

Építő jellegű észrevételeiket, javaslataikat továbbra is várjuk a szigeti.tamas@wessling.hu és konecsny.timea@wessling.hu e-mail címekre. Bízva a mihamarabb újraéledő békében, kedves olvasóinknak jó munkát, tudományos eredményeket és hasznos olvasást és áldott Húsvétot kívánok:

Dr. Szigeti Tamás János
főszerkesztő

1Radnóti Miklós: Lángok lobognak...

Legfrissebb számTámogató és együttműködő partnereink

TÉMAKERESÉS