Login or Register to make a submission.

As part of the submission process, authors are required to check off their submission's compliance with all of the following items, and submissions may be returned to authors that do not adhere to these guidelines.

  • The submission has not been previously published, nor is it before another journal for consideration .
  • The submission file is in OpenOffice, Microsoft Word, or RTF document file format.
  • Where available, URLs for the references have been provided.
  • The text adheres to the stylistic and bibliographic requirements outlined in the Author Guidelines.

Szaklapunk Szerkesztőbizottsága folyamatosan várja a különböző tudományterületek témaköreihez kapcsolódó kéziratokat.

Kérjük, hogy a dolgozatokat az alábbi weboldalon küldjék be regisztráció után.

Az újságban megjelentethető, fontosabb témaköröket az alábbiakban foglaltuk össze:

  • Élelmiszerek és takarmányok kémiai vizsgálata (ingrediensek, makro-, mezo- és mikro-összetevők, veszélyes szennyező anyagok, a gyártásnál keletkező átalakulási termékek stb.);
  • Általános élelmiszer- és takarmány-kémia, amely a különböző élelmiszer- és takarmány-előállítási folyamatokhoz köthető
  • Élelmiszer- és takarmány-toxikológia
  • A mezőgazdasági termelési technológia és az élelmiszerlánc biztonságának összefüggései
  • Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai vizsgálata (patogén, romlást okozó mikroorganizmusok, általános élelmiszer- és takarmány-mikrobiológia, egyes termelési technológiák mikrobiológiája)
  • Élelmiszerek és takarmányok gyorsvizsgálati módszerei („klaszikus” és műszeres analitikai technológiák)
  • Élelmiszerek és takarmányok molekuláris biológiai analízise (GMO-k, GMO-analízis stb.)
  • Élelmiszerek és takarmányok érzékszervi vizsgálata
  • Nem élelmiszer jellegű termékek (non-food) vizsgálata (főként fertőtlenítő szerek, gyártási segédanyagok)
  • Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok (FCM) vizsgálata (migrációs tesztek, maradékanyag-vizsgálatok stb.)
  • Jogi szabályozással kapcsolatos témák az egész élelmiszerláncot érintő kérdésekben az alapanyag előállítása, a gyártás, kis- és nagykereskedelem területén (EU, magyar és egyéb ország béli szabályozás)
  • Az élelmiszerlánc kérdéseit érintő szabályozási hírek, kommentárok
  • Egyéb témakörök, kutatási eredmények (a Szerkesztőbizottság fenntartja magának a jogot arra, hogy a Kiadóhoz érkező kéziratokat az újság szellemiségének megfelelő elvek szerint bírálja el);


A Szerkesztőbizottság tisztelettel kéri a tudományos cikkek szerzőit az alábbiakban felsorolt formai követelmények szem előtt tartására:

  • Calibri betűtípus, fekete szín, szimpla sorköz, sorkizárt, 12-es betű méret, aláhúzás nincs, kiemelések dőlt betűvel, a bekezdések nem kezdődnek behúzással, a bekezdések után 6-os térköz (spacing), felsorolás: bullet points.
  • A kézirat címe: középre rendezve, kisbetűkkel, csak az első szó kezdődik nagybetűvel, vastagon (félkövér) szedve; a címsor alatt a szerzők neve fokozat nélkül, affiliáció (beosztás: nem szerepel; intézmény, esetleg kar és/vagy intézet és/vagy főosztály neve: igen; postai cím: nem; e-mail: cím igen).
  • Hivatkozások szövegközi megadása: zárójelben
    • egy szerző esetén (Smith, 2021);
    • két szerző esetén (Smith and Great, 2022);
    • három vagy több szerző esetén (Smith et al., 2023).
    • Magyar szerzőknél is a (Kis et al., 2022) formát alkalmazzuk.
  • Hivatkozások felsorolása a szöveg végén „Felhasznált irodalom” címmel:
    • Folyóirat cikkek: Smith, J.; Small, B.; Great, C. (2022): The title of the article. Name of the journal. (54):3. pp.: 23-42. DOI XXXXXX
    • Könyvfejezetek: Smith, J.: The title of the chapter. In: The title of the book. (Eds.: Small, B. & Great, C.). Elsevier. Berlin. ISBN XXXXXX
  • Ábrák, képek, táblázatok, diagramok:
    A képeket JPG, EPS vagy TIFF formátumban várjuk 1:1-es arány mellett legalább 300 dpi felbontásban, jogtisztán, a forrás megjelölésével. A táblázatokat és diagramokat szerkeszthető formában kérjük a szövegbe illeszteni (Calibri betűtípus, 10-es betűméret), illetve külön fájlként (Excel-munkafüzet) is kérjük csatolni a kézirathoz. Az ábra címe nem lehet része az ábrának. A szövegben az ábra sorszámára, félkövéren kiemelve ( ábra) utalni kell.
  • A képleteket a Microsoft Word egyenletszerkesztőjének használatával kérjük a szöveg megfelelő részébe illeszteni.

 

A Szerkesztőségbe érkező tudományos kéziratok bírálatának gyakorlatának vázlatát az alábbi folyamatábrán mutatjuk be: